Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 22:48 - София Лорен - Великолепната!
Автор: distrelets Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3767 Коментари: 9 Гласове:
20

Последна промяна: 20.09.2014 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ! СОФИЯ ЛОРЕН НА 80 ГОДИНИ!!!


image   Тя не е трябвало да се роди, защото баща й не пожелал да се ожени за майка й. Но се родила - като извънбрачно дете. Имала гладно детство сред беди и война. Но "пробила" в киното, прославила се и спечелила "Оскар". Смятали я за грозна. Но станала символ на италианската хубост. Харесала си за съпруг вече женен мъж. Но успяла да го разведе и да се омъжи за него. Не бивало да ражда. Но родила двама синове - сега единият режисира стотния й филм...   Всичко това е София Лорен. Легендарната актриса, която олицетвори италианката в очите на света.   Харесва й че носи името на богинята на мъдростта и обича да казва: "Родих се мъдра и сред нищета - това бяха предимствата, които са ми дарени от детството".   ------------------------   Животът на София Лорен сам по себе си прилича на италиански филм - началото е в жанра на неореализма, а с течение на годините заприличва на феериите на Фелини.   Интригата се заплита още от майката на София - Ромилда Вилани. Тя е родом от Пицуоли - живописно с бедността си градче на брега на Тиренско море, на един час път от Неапол. В семейството имало общо 4 деца и малко пари. Ромилда била най-малката, най-красивата и най-талантливата. Свирела отлично на роял, а на 17 години станала победителка в конкурс за двойнички на Грета Гарбо. Наградата била пътуване с кораб за кинопроби в Холивуд, но семейството не пуснало Ромилда от страх да не й се случи нещо лошо. Пратили я в Рим да усъвършенства свиренето на роял.   Там на улицата я спрял млад хубавец и казал: "Синьорина! Вие сте момичето на моите мечти!". Това бил Рикардо Шиколоне, син на състоятелни родители с актьорски амбиции. След двумесечна страстна връзка Ромилда забременяла. Но Рикардо не пожелал да се оженят. Просто изчезнал.   На 9 септември 1934 г.    в отделението за неомъжени родилки    на една бедняшка клиника в Рим Ромилда родила дъщеричката си София. Кръстила я така в чест на майката на Рикардо - с надеждата все пак да го склони на брак. Той наистина се отбил в клиниката, зърнал бебето и дори му дал името си. Но после пак изчезнал.   Ромилда се връща в Пицуоли със София. Там бебето става веднага знаменито - то е първото извънбрачно дете в градчето.   Детството на София минава под знака на майчината борба за склоняване на бащата към брак. След дълги безуспешни увещания Ромилда решава да забременее пак от Рикардо Шиколоне с мечтата поне с второто дете да го обвърже най-после. Така се ражда по-малката сестра на София - Мария. Шиколоне обаче отказва да я признае за своя. Започват безкрайни съдебни битки.   Години по-късно София ще заяви, че бащата е бил "най-важният човек" в живота й, защото със самия факт на отсъствието си е изковал характера й и е прехвърлил върху нея "мъжката" роля на защитник на майката и сестрата. Така тя се научила да не се доверява на никого, да не се оплаква, да разчита само на себе си.
Закалява я и войната    - с глада, смъртта, въшките, опашките за вода, бомбардировките. Преживеният кошмар един ден ще се превърне в огромно предимство за актрисата София Лорен, която с удивителна сила ще пресъздаде всички трусове на времето чрез своите героини.   На 15 години смятаната дотогава за грозновата с голямата си уста и високия си ръст София внезапно разцъфтява и мама Ромилда проглежда, че може да се реваншира чрез нея за собствените си провалени мечти. В Неапол обявяват конкурс за красота. У дома шият за София умопомрачителен тоалет от розовото перде на прозореца, черните обувки са пребоядисани с бяла боя. Избират я за една от дванадесетте "принцеси на морето". Награда е 23 000 лири, комплект покривка и салфетки за маса и жп билет до Рим. За столицата заминават двете с мама Ромилда и там се наемат в масовката на филма "Кво вадис", който се снима в Чинечита.   Остават в Рим, взимат там и малката Мария. София неистово да се снима в каквото й падне -    34 филма за 5 години.     Позира и на художници за комикси. Целта е да изхранва майка си и сестра си. Не жаждата за слава, а отговорността пред близките я тласка да пробива в киното.   По това време тя започва да си търси и псевдоним, защото продуцентите не харесват тромавото Шиколоне. Първо става София Лацаро, а малко по-късно - по аналогия с нашумялата тогава Марта Торен, се превръща в София Лорен.   Светът я забелязва през 1953 г., когато изигра Аида в едноименния филм опера. Там тя е боядисана като негърка и е "няма", защото ариите се озвучават от легендарната Рената Тебалди. Все пак физическите й данни и излъчването са много силни, а успехът - шумен.    Щом взима хонорара за "Аида", София отива при вечно липсващия си баща Рикардо Шиколоне и му плаща един милион лири, за признае най-после бащинството си и на сестра й Мария.   Превръщането си в истинска актриса София Лорен дължи на двама мъже - режисьора Виторио де Сика, неаполитанец като нея, и продуцента Карло Понти, който след много години и много перипетии й става съпруг.   "Ти имаш сила, която може да те отведе където пожелаеш.    Само, за Бога, не се учи на актьорство. 
Учи се единствено от самата себе си," това е напътствието, с което Де Сика отваря пред София Лорен портите на голямото кино. В първия им общ филм - "Златото на Неапол", тя изиграва продавачка на пици. Не само красива, но и "истинска неаполитанка". С което веднага спечелва сърцата на италианците и започва пътят й хем на "звезда", хем на всенародна любимка.   Общите им филми с Де Сика са 14. И почти всеки е влязъл в историята на италианското кино. Именно Де Сика й избира и харизматичния екранен партньор - Марчело Мастрояни, с когото създават незабравима филмова двойка. Техният дует в "Брак по италиански" е истинска класика.   Най-големият й успех с филм на Де Сика е екранизацията на романа на Алберто Моравия "Чочарка". За играта си там през 1962 г. тя получава "Оскар". Любопитното е, че в началото Де Сика планира да даде ролята на майката във филма на легендарната Ана Маняни, а София Лорен вижда в ролята на дъщерята. Но Маняни отказва с думите:   
"Та нима аз мога да съм майка на такава кобила!".    Де Сика продължава да настоява и Маняни ядосано го съветва, че щом толкова иска да снима София Лорен, нека да й даде ролята на майката. Режисьорът така и прави. Успехът е зашеметяващ и превръща 28-годишната актриса в световна звезда.   4 години по-късно - през 1966 г., идва и личното й щастие. Тя най-после законно се омъжва за Карло Понти, с когото, според собствените й думи, е нераздлена още от 19-годишна.   Перипетиите на тяхната любов също са като извадени от италиански филм. Когато се запознават, тя едва прави първите си стъпки в киното, а той е утвърден продуцент. Има обаче усет за нови лица и нови дарования. Именно той й осигурява договор с Де Сика. Младата неаполитанка явно веднага му ляга на сърцето, но двамата дълго крият връзката си, защото Понти е женен. След време спират да се преструват, дори заминават за САЩ като двойка. Но според тогавашните италиански закони разводът е забранен и Понти не може официално да се раздели с жена си Джулиана Фиастри.    През 1957 г. Понти и София Лорен се изхитряват да сключат брак в Мексико, но Ватиканът веднага ги заклеймява. Драмата трае 9 години. Чак през 1966 г. изходът е подсказан от също измъчената от ситуацията Джулиана Фиастри.    И тримата стават граждани на Франция, 
  където най-после се осъществяват дългоочакваният развод и моментално последвалата го законна свабта.   През 1969 г. София Лорен ражда първия си син - Карло, кръстен в чест на бащата. Почти цялата си бременност актрисата, претърпяла вече няколко спонтанни аборта, прекарва на легло. Същото изпитание се повтаря и 4 години по-късно, когато идва и вторият син - Едоардо (в чест на драматурга Едоардо де Филипо). София Лорен го ражда, въпреки предупрежденията на лекарите, че това може да й коства живота.   Днес 28-годишният Едоардо Понти е режисьор. През юни той започна снимките на първия си филм - "Между непознати", където играе и легендарната му майка. За нея това е стотната роля в кинокариерата й. Която сама по себе си е достойна за сюжет на филм.    Неукротимата италианска звезда признава, че най-много от всичко на света цени семейството си - синовете си Карло (крайният вляво) и Едоардо (прегърналият я) и мъжа си Карло Понти (крайният вдясно).    Носителката на "Оскар" редовно участва в церемониите по връчването на най-престижната кинонаграда. През 1999 г. именно тя подаде златната статуетка на сънародника си Роберто Бенини за филма му "Животът е прекрасен".    Напоследък София Лорен се прочу и с книгите си. Особено нашумя нейният сборник "Спомени и рецепти" с инструкции за приготвяне на любимите й фамилни гозби, гарнирани със забавни случки от живота й.

Източник segabg.com

Статията е от 04.08.2001 г. но ми хареса и я публикувам послучай рождения ден на една от най-обичаните актриси!

http://margaritta.dir.bg/2003/sept/08loren.htm

Мисли на София Лорен

* Всяка жена, сядайки пред тоалетната масичка, става художничка и се потапя в света на изкуството. По-точно получава този шанс.

* Жената, която е твърдо убедена в своята красота, ще успее в крайна сметка да убеди в нея и всички останали.

* Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и него самия.

* Красотата е в душата на човека. Мъжът може да срещне и най-голямата хубавица на света и пак нищо да не му трепне. А другата – с дългия нос и голямата уста – да го заплени завинаги. Но ако собствената ти физиономия те води до истерия, спокойно можеш да я смениш с помощта на хирурзи.

* Красотата е самоусещане и то се отразява в очите ти. Тя не е физическо явление.

* Мога да кажа “не” на дванайсет езика. За жената това е напълно достатъчно.

* Мъж, в който са въплътени всички най-добри качества, е същинско наказание.

* Най-големите ми подаръци от съдбата бяха моят ум и това, че се родих в бедност.

* Облеклото е най-простото средство за разкриване на личността.

* Очарованието е невидимата част от красотата, без която никой не може да изглежда истински красив.

* Почти невъзможно е да се намери жена, равна на мен.

* Прическата влияе на това как се подрежда денят, а в крайна сметка и животът.

* Простотата е същността на елегантността.

* Трудно ще станете неотразими, ако сте лениви и не вярвате в достойнствата си. Жена, постоянно мислеща за своите недостатъци, оставя и околните да повярват в тях. И обратното – уверената в красотата си, ще убеди в това и другите.

* Уверената в красотата си жена, ще убеди в това и другите.

* Характерът е най-важният компонент на красотата.

* Да вземеш втори “Оскар” в кариерата си, и всичко това, което ти минава през ума – защо си я получила, защо са ти я дали, амбицията, отдаването, жертвите, които правиш… Мисля, че това е най-прекрасният момент в живота ми. Никога няма да го забравя. Никога! Никога!

- See more at: http://jenskologia.com/2013/09/sofia-lore/#sthash.c2WnhMIF.dpuf

Мисли на София Лорен

* Всяка жена, сядайки пред тоалетната масичка, става художничка и се потапя в света на изкуството. По-точно получава този шанс.

* Жената, която е твърдо убедена в своята красота, ще успее в крайна сметка да убеди в нея и всички останали.

* Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и него самия.

* Красотата е в душата на човека. Мъжът може да срещне и най-голямата хубавица на света и пак нищо да не му трепне. А другата – с дългия нос и голямата уста – да го заплени завинаги. Но ако собствената ти физиономия те води до истерия, спокойно можеш да я смениш с помощта на хирурзи.

* Красотата е самоусещане и то се отразява в очите ти. Тя не е физическо явление.

* Мога да кажа “не” на дванайсет езика. За жената това е напълно достатъчно.

* Мъж, в който са въплътени всички най-добри качества, е същинско наказание.

* Най-големите ми подаръци от съдбата бяха моят ум и това, че се родих в бедност.

* Облеклото е най-простото средство за разкриване на личността.

* Очарованието е невидимата част от красотата, без която никой не може да изглежда истински красив.

* Почти невъзможно е да се намери жена, равна на мен.

* Прическата влияе на това как се подрежда денят, а в крайна сметка и животът.

* Простотата е същността на елегантността.

* Трудно ще станете неотразими, ако сте лениви и не вярвате в достойнствата си. Жена, постоянно мислеща за своите недостатъци, оставя и околните да повярват в тях. И обратното – уверената в красотата си, ще убеди в това и другите.

* Уверената в красотата си жена, ще убеди в това и другите.

* Характерът е най-важният компонент на красотата.

* Да вземеш втори “Оскар” в кариерата си, и всичко това, което ти минава през ума – защо си я получила, защо са ти я дали, амбицията, отдаването, жертвите, които правиш… Мисля, че това е най-прекрасният момент в живота ми. Никога няма да го забравя. Никога! Никога!

- See more at: http://jenskologia.com/2013/09/sofia-lore/#sthash.c2WnhMIF.dpuf

Мисли на София Лорен

* Всяка жена, сядайки пред тоалетната масичка, става художничка и се потапя в света на изкуството. По-точно получава този шанс.

* Жената, която е твърдо убедена в своята красота, ще успее в крайна сметка да убеди в нея и всички останали.

* Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и него самия.

* Красотата е в душата на човека. Мъжът може да срещне и най-голямата хубавица на света и пак нищо да не му трепне. А другата – с дългия нос и голямата уста – да го заплени завинаги. Но ако собствената ти физиономия те води до истерия, спокойно можеш да я смениш с помощта на хирурзи.

* Красотата е самоусещане и то се отразява в очите ти. Тя не е физическо явление.

* Мога да кажа “не” на дванайсет езика. За жената това е напълно достатъчно.

* Мъж, в който са въплътени всички най-добри качества, е същинско наказание.

* Най-големите ми подаръци от съдбата бяха моят ум и това, че се родих в бедност.

* Облеклото е най-простото средство за разкриване на личността.

* Очарованието е невидимата част от красотата, без която никой не може да изглежда истински красив.

* Почти невъзможно е да се намери жена, равна на мен.

* Прическата влияе на това как се подрежда денят, а в крайна сметка и животът.

* Простотата е същността на елегантността.

* Трудно ще станете неотразими, ако сте лениви и не вярвате в достойнствата си. Жена, постоянно мислеща за своите недостатъци, оставя и околните да повярват в тях. И обратното – уверената в красотата си, ще убеди в това и другите.

* Уверената в красотата си жена, ще убеди в това и другите.

* Характерът е най-важният компонент на красотата.

* Да вземеш втори “Оскар” в кариерата си, и всичко това, което ти минава през ума – защо си я получила, защо са ти я дали, амбицията, отдаването, жертвите, които правиш… Мисля, че това е най-прекрасният момент в живота ми. Никога няма да го забравя. Никога! Никога!

- See more at: http://jenskologia.com/2013/09/sofia-lore/#sthash.c2WnhMIF.dpuf "Красотата не е физическа. Тя е израз на твоята вътрешна хармония."

"Да успяваш в трудна професия изисква предимно вяра в самия себе си. Това обяснява защо хора с посредствен талант и мощен вътрешен заряд изпреварват други с велик талант."

"След всичките тези години все още продължавам да опознавам себе си. Много по-добре е да изследваш живота и да правиш грешки, отколкото да играеш на сигурно. Грешките са част от цената, която плащаме, за да живеем пълноценен живот."

"Всичко, което виждате, дължа на спагетите." :)))))

 "Жена ,твърдо убедена в своята красота,ще съумее да убеди в това и всички останали." "Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви."

"Когато си майка, никога не можеш да бъдеш съвсем сама в мислите си. Майката винаги трябва да мисли веднъж за себе си и втори път за детето си."



image

 

image

и в "Чочарка" .....

image






Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Една от любимите ми актриси за вс...
20.09.2014 23:23
Една от любимите ми актриси за всички времена! До колкото си спомням, освен за филма "Чочарка" през 1962г. получава и втори "Оскар" - за цялостно творчество - през 1991 година. Благодаря ти, че ни напомняш за тази велика италианска звезда! На раздаването на Оскарите преди две или три години изглеждаше страхотно! Осемдесет години!!! И причината за тази съхранена виталност били спагетите??? Прегръдка, Дидке, с пожелание за ползотворни почивни дни!
цитирай
2. distrelets - И на мен ми е много любима, Вени!
20.09.2014 23:46
donchevav написа:
Една от любимите ми актриси за всички времена! До колкото си спомням, освен за филма "Чочарка" през 1962г. получава и втори "Оскар" - за цялостно творчество - през 1991 година. Благодаря ти, че ни напомняш за тази велика италианска звезда! На раздаването на Оскарите преди две или три години изглеждаше страхотно! Осемдесет години!!! И причината за тази съхранена виталност били спагетите??? Прегръдка, Дидке, с пожелание за ползотворни почивни дни!


За това й посветих този постинг и го направих с удоволствие :))))) Талант, дух, женственост и много още качества, събрани в един човек! Прегръдки и за теб!
цитирай
3. emi1ts - Благодаря Диди!
21.09.2014 11:02
Интересен е погледът отблизо на велики личности-в случая уникалната София Лорен!Трудностите изграждат характер!
Поздрави!Приятен ден!
цитирай
4. tota - Благодаря, Диди! Любима актриса.
21.09.2014 21:38
Да четеш за нея, да я гледаш в претворяването й в различни роли е удоволствие.
Житейски път - пример!
Жива и здрава да е!

Хубава вечер!
цитирай
5. distrelets - Ати, Еми,
22.09.2014 11:35
Благодаря , че се отбихте! Да е жива и здрава и да я гледаме в нов филм :))
цитирай
6. makont - Много е красива,
23.09.2014 14:35
това съчетано с таланта и невероятното и излъчване я прави звезда. Звездите не остаряват, не и тя. Поздрави!
цитирай
7. vilish - Здравей, Диди!
27.09.2014 17:14
Любима актриса и пример как трудностите, волята и непоколебимия устрем с вяра и в невъзможното, дават перфектни резултати!
Да бъде здрава!
А, че ще остане вечният символ за италианката, няма спор! :)
Хубави почивни дни, мила!
цитирай
8. distrelets - Има "вечни" хора :)
29.09.2014 14:20
[quote=makont]това съчетано с таланта и невероятното и излъчване я прави звезда. Звездите не остаряват, не и тя. Поздрави![/quote
Поздрави, Майче!
цитирай
9. distrelets - Понякога не знаем колко можем да понесем
29.09.2014 14:24
vilish написа:
Любима актриса и пример как трудностите, волята и непоколебимия устрем с вяра и в невъзможното, дават перфектни резултати!
Да бъде здрава!
А, че ще остане вечният символ за италианката, няма спор! :)
Хубави почивни дни, мила!

и излизаме от ситуациите по силни! Оценяваме и се радваме на малките неща!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: distrelets
Категория: Лични дневници
Прочетен: 358913
Постинги: 84
Коментари: 586
Гласове: 3102
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031