Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2015 12:05 - От "Блогът, който усмихва хората" на Иво Топалов
Автор: distrelets Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7469 Коментари: 17 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Духът, личната сила и историите на един учител по литература   image
Имах един учител, който оказа огромно влияние върху възгледите ми, ценностите ми и върху цялостния ми светоглед. Преподаваше литература и всички мои съученици го харесваха. А харесването е най-лесния начин да чуем какво говори един човек. Иначе умувете ни се заемат от други мисли. Този човек възпитаваше ценностите ни, когато бяхме малки, а това е начинът да повлияеш на живота на хората. Краткосрочно можеш да манипулираш някого, можеш да го накараш да поеме в друга посока или дори да направи нещо срещу ценностите си, но никога не можеш да направиш това дългосрочно. Ценностите определят какво правим, как постъпваме, и как мислим и всеки човек има живот, който е резултат от това, в което вярва и от това какво смята за правилно.

Учителите са една особена категория хора. Те държат бъдещето в ръцете си. Буквално. Защото ако си човек, който има проблеми с психиката си, с емоциите си или финансите си, то ти предаваш това на децата, които обучваш. А никога не знаем кой докъде ще стигне и кой какъв отпечатък ще има, и върху колко хора. Както един приятел обича да казва: “Светът щеше да е различен, ако учителят на Хитлер го беше научил да обича всички!”

В този смисъл учителят ми имаше страхотно влияние над мен. Когато някой има влияние над нас и формира ценности в нас, винаги чувстваме дали това, което прави е добро или не. Има няколко неща, които съм чул в живота си и умишлено не съ проверил дали са верни. Защото ако не са тогава няма да вярвам в нещо, което ми харесва, понеже може да се окаже, че не е вярно.

От този учител чух една история, която съм имал много възможности да проверя, но никога не съм го направил. Защото избирам да мисля, че историята е вярна. Много хора имат по една такава история в живота си, която отказват да проверят. Става въпрос за прабългарите. Веднъж, когато целият клас се оплакваше, че се налага да направи контролно по неговият предмет, той ни изчака да утихне и ни каза така:

“Уважаеми- така се обръщаше той към всички- не се оплаквайте, че искам от вас да направите контролно. Това е нещо просто, можете да го направите ако сте ме слушали, докато съм ви разказвал. Ако не сте ме слушали, можете да го направите, ако сте прочели книгите, които съм ви казал да прочетете. Ако нито сте ме слушали, нито сте прочели книгите, тогава няма да го издържите, но това няма да ви навреди. Просто не сте издържали едно контролно. Навремето, при прабългарите контролните и тестовете са били съвсем различни.

Знаете, че обществото се е образувало, за да учи и да се грижи за децата. Това е фундаменталната му функция. Всичко останали функции на обществото са производни на тази. Така и прабългарите са имали своите учители и са се грижели за обучението на децата си. На континента по това време не е имало много държави, но всички които са били вече образувани са се страхували от прабългарите, защото са имали най-страшната и непобедима армия. Армия, която не е имала щитове, защото са се отбранявали със сабите си толкова добре, че не са имали нужда от това. Още повече, това е имало психологически ефект върху противника. Те са били на ясно, че срещу тях са стояли хора, готови да умрат.

Знаете ли, че децата на прабългарите също са имали контролни. Но техните контролни са били по-трудни от вашите. На 7 години, след период на обучение, прабългарското дете е трябвало да издържи тест. Качвали са ги на кон, облечени в брони и въоражени единствено със сабя (интересен факт, който малко хора знаят е, че прабългарската сабя се е правила посъщата технология, като японските самурайски мечове). Децата са се редували, да яздят по права линия, по средата на която от 50 крачки стрелец от армията е изстрелвал стрела. Разбира се без боен връх и затъпена. Детето е трябвало да отбие стрелата единствено с един кръгов замах на сабята. Ако издържи теста, обучението му продължава за военен, ако не – намират му друга съдба, с която да е полезно като порастне, например ковач.

На 17 години, на децата, които са били избрани за военното поприще се прави втори тест. Теста повтаря горе-долу първия с няколко малки, но значими разлики. Разстоянието от, което стреля стрелецът са вече 100 крачки, но стрелата е със боен връх. Резултатите са ясни!”

Сега като е минало време от училище си давам сметка, защо ни е разказвал тази история, че просто е искал да премахне страха от нас, както и да дадем всичко от себе си на въпросното контролно.

Но има още нещо в тази история. Ние сме наследници на воини. Тази история разказва за дух, който живее в нас, който тече във вените ни и който сме наследили. Дух, който не се вижда в днешните вестници и телевизии, нито в ежедневието. Дух, който няма да чака някой да дойде и да му помогне. Дух, който се справя със всяко възможно предизвикателство пред, което се изправи и не мрънка, че този или онзи му бил виновен, че не е щастлив. Дух, който няма да чака някой да го води, чрез директиви, които трябва да изпълнява. Дух, който има собствен път и никой не може да го отклони от него.

Замислете се приятели, къде е този дух сега. 

Аз ще ви кажа той е в нас и спи, чака да бъде събуден, но не за насилие, а за да води към добро. Да бъдеш войн, означава да имаш сила. В ежедневието, в решенията, във всичко. Всеки от нас и всички заедно имаме път. И той не е свързан с насоките на когото и да било. Всеки човек трябва да е лидер, като дава най-доброто от себе си, а това важи и за държавата. Не като институция, а просто като страна – не трябва да настигаме или да следваме когото и да било. Дай най-доброто от себе си и света ще ти даде най-доброто от себе си!

Живей достойно приятелю и помни, че силата е в теб! Идва от вътре и ако дадеш най-доброто от себе си, най-доброто ще ти се върне!

Иво Топалов, 19.08.2011г.

http://www.ivotopalov.com/p/blog-page_16.html








Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. astrojozi19 - Привет Диди!
17.02.2015 12:28
Постинга ти, много дълбоко ме докосна!Благодаря!Да ние сме наследници на воини, а сме преклонили глава и допускаме да ни манипулират.
Дай най-доброто от себе си и ще ти се върне най-доброто, разбира се, че е така!
Да сме добри и силни духом.Ти се един от благородните и добри хора.
Желая ти всичко най-хубаво ДИДИ!
ЖОЗЕТА
цитирай
2. stela50 - Да бъдеш войн, означава да имаш сила... Много добра статия !
17.02.2015 12:34
...Дух, който няма да чака някой да дойде и да му помогне. Дух, който се справя със всяко възможно предизвикателство пред, което се изправи и не мрънка, че този или онзи му бил виновен, че не е щастлив. Дух, който няма да чака някой да го води, чрез директиви, които трябва да изпълнява. Дух, който има собствен път и никой не може да го отклони от него...
Благодаря за представянето, Диди !
цитирай
3. marrta - Добър урок
17.02.2015 17:02
и навременно припомняне в тези бездуховни времена...Страхуваме се както никога, всичко ни плаши, застрашава...а днес си мислех, че нищичко не знаем ние за страха, за смъртта - гледах снимки на дечица от военни години, ей тези майки какви сърца са имали!
цитирай
4. ivoki - "Живей достойно приятелю и помни, че силата е в теб!"
17.02.2015 18:32
Нека да не го забравяме НИКОГА !!!
цитирай
5. distrelets - Здравей, Жози! Благодаря ти за добрите думи!
17.02.2015 18:39
Дано всеки се замисли какво дава от себе си, какво му е поведението, а не да бъдем само консуматори и хора, които мрънкат. И мен статията ме докосна и за това я споделих с вас! Желая ти хубава вечер!
цитирай
6. distrelets - Привет, Танче!
17.02.2015 18:50
И аз ти благодаря, че ме посети! Дано успеем да вървим по верния път и нещо се промени към по-добро! Но трябва да са МНОГО, наистина да се огледаме, да не се вайкаме, а да активираме силата в себе си, да си вярваме повече и да се ценим. Иначе ще изчезнем....
цитирай
7. distrelets - Привет, Марти!
17.02.2015 19:23
Войната е най-голямото безумие на човечеството! Нищо не оправдава невинните жертви... Духовността е истинският път. Хубава вечер от мен! Спокойна и мирна, изпълнена с обич!
цитирай
8. donchevav - Много оптимистично, повдигащо! ...
17.02.2015 20:31
Много оптимистично, повдигащо! "Силата, която са отнели от хората, ще се върне при хората" /Ч. Чаплин/. Защото тази сила има корени в духовността, в кръвта на праотците, защото е драсната в генетичния ни код - били сме силни и единни - и пак ще бъдем...въпрос на време... и на исторически момент.
Чудесен постинг! Поздрави, мила Дид! Прегръдка!
цитирай
9. sidhaarta - "Живей достойно приятелю и ...
17.02.2015 22:15
"Живей достойно приятелю и помни, че силата е в теб! Идва от вътре и ако дадеш най-доброто от себе си, най-доброто ще ти се върне!..."

Развалнува ме , искрено... и все пак истината е, че времената са много тежки и то не в национален план... не, не - в общочовешки.
Поздравления за този постинг!
цитирай
10. distrelets - Здравей, Ивоки :))
17.02.2015 22:15
Наистина, силата е във всеки от нас! Стига да можем да я открием, за да вървим по пътя уверено и да можем да я използваме за добри неща! Поздрави за теб, с най-доббри пожелания !
цитирай
11. distrelets - Много зареждащо, Вени, наистина :))))
17.02.2015 22:22
donchevav написа:
Много оптимистично, повдигащо! "Силата, която са отнели от хората, ще се върне при хората" /Ч. Чаплин/. Защото тази сила има корени в духовността, в кръвта на праотците, защото е драсната в генетичния ни код - били сме силни и единни - и пак ще бъдем...въпрос на време... и на исторически момент.
Чудесен постинг! Поздрави, мила Дид! Прегръдка!


Имах нужда и аз от такъв текст, от чевоклюбиви мисли и оптимизъм! Радвам се , че беше тук и си се почувствала добре :))) В София е много студено и блогът на Иво Топалов малко ме сгря :))))
Прегръдка с обич!
цитирай
12. distrelets - Здравей, Sidhaarta,
17.02.2015 22:53
sidhaarta написа:
"Живей достойно приятелю и помни, че силата е в теб! Идва от вътре и ако дадеш най-доброто от себе си, най-доброто ще ти се върне!..."

Развалнува ме , искрено... и все пак истината е, че времената са много тежки и то не в национален план... не, не - в общочовешки.
Поздравления за този постинг!


В общочовешки план, разбира се!!!! Аз съм си представяла още като дете, как светът е без граници и можем да се движим навсякъде. Как различните народи се опознават, разказват си легендите и обичаите. Но това са били детски, наивни и невъзможни мечти. Поздрави <3 !
цитирай
13. paciencia - Привет, Диди!
17.02.2015 23:47
Поздрави за споделената статия! Думи, които зареждат, напомнят мисията ни на тази земя. Ние сме творци, но ни трябва решителност, пробуждане, желание да дадем най-доброто от себе си. В нас е силата „да направим живота свободен и красив, да го превърнем в прекрасно приключение“, както допълва клипът. Много ми хареса, Диди! Чудесно е, че сподели!
цитирай
14. distrelets - Привет, Вася,
19.02.2015 07:48
Благодаря и на теб, че ми беше на гости :)) Свободата на духа е най хубавото нещо! Само свободни духом, колкото й невъзможно да звучи може да ни направи по-щастливи и да в вървим в добрата посока. Всеки човек трябва да е лидер и воин, както казва авторът, но лидер и воин на доброто. Поздрави <3
цитирай
15. benitta - Здравей, Диди!
06.03.2015 12:56
Прочетох на един дъх и разбира се - много ми допадна!
Малко сме загубили духа на общността, нямаме единност, единаци станахме. А колко силни можем да бъдем, ако просто се приемем и обикнем един друг....
Иначе - Слънце си ти и слънчево грееш от блога :) Прегръдки в снежния ден, да помечтаем за пролетта :-)
цитирай
16. metlichina - Замислих се, къде е този дух сега...
12.03.2015 23:05
трябва да бъде събуден с вяра и надежда за по-добро...
с Божията любов и мъдрост...
цитирай
17. gosho568 - Страхотен постинг, редовно следя ...
15.04.2015 10:56
Страхотен постинг, редовно следя неговия блог... Поздрави, Диди! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: distrelets
Категория: Лични дневници
Прочетен: 359674
Постинги: 84
Коментари: 586
Гласове: 3102
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930